Melkkliertumor hond

Melkliertumoren zijn een van de meeste voorkomende tumoren bij de teef. Ongeveer de helft van de melkkliertumoren bij de hond is goedaardig, de andere helft is kwaadaardig.

Als u denkt dat uw hond een melkkliertumor heeft, wacht niet tot die groeit maar maak een afspraak bij uw dierenarts.

Hoe wordt de diagnose melkkliertumor gesteld? 

Melkkliertumoren zijn over het algemeen goed te voelen. Soms gaat het over een enkele bult, maar het kan ook voorkomen dat meerdere klierpakketten tumoren bevatten.

Bij twijfel kan een met een injectienaald cellen worden afgenomen voor microscopisch onderzoek (dunne naald biopt). Dit onderzoek doet nauwelijks pijn en kan zonder verdoving worden gedaan.

Voorkom melkkliertumoren hond door sterilisatie 

Melkklierkanker komt vrijwel uitsluitend voor bij teven. Sterilisatie voor de eerste loopsheid zou de kans op melkkliertumoren met meer dan 90% verminderen. Na elke loopsheid neemt de kans op een melkkliertumor op latere leeftijd toe. Na de 5e loopsheid zou een sterilisatie geen positief effect hebben op de kans op melkliertumoren.

Bewijzen voor deze stelling ontbreken in de literatuur.

Als uw hond al melkkliertumoren heeft, heeft het steriliseren van de gemiddelde teef geen voordelen voor de behandeling. Omdat goedaardige zwellingen van de melklieren afnemen, zijn nieuwe tumoren soms wel sneller te ontdekken na sterilisatie.

Bij teven met een hoge concentratie oestrogenen in het bloed en met tumoren die receptoren voor dit hormoon hebben, is het verwijderen van de eierstokken wel zinvol.

Lees verder over de voor- en nadelen van steriliseren

Behandeling melkkliertumoren hond 

De behandeling van melkliertumoren gebeurt chirurgisch. In sommige gevallen worden alle melkklieren van één kant tegelijkertijd verwijderd. Deze operatie noemen we een melklijstresectie.

Bestraling van gelokaliseerde uitzaaiingen is mogelijk. Chemotherapie is niet effectief tegen melkkliertumoren.

Diagnostiek voorafgaand aan een operatie 

Omdat kwaadaardige tumoren kunnen uitzaaien naar de longen en naar de lymfeknopen in de buik, is het verstandig om voorafgaand aan een operatie een longfoto en een echo van de buik te maken.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten