ACP en artrose

Voor de behandeling van artrose, maar ook voor spier-, pees- of bandletsels, is er sinds enige tijd een alternatief beschikbaar voor de traditionele therapieën. Met behulp van zogenaamd autoloog geconditioneerd plasma (ACP), ook wel plaatjesrijk plasma (PRP) genoemd, kan pijn bij artrose verminderd worden, en de genezing van spieren, banden en pezen versneld worden.
 

Hoe werken ACP's?

Bij het herstel van een letsel vindt in het lichaam een reeks van genezingsprocessen plaats. Deze processen worden aangestuurd door onder andere groeifactoren uit bloedplaatjes die bij een letsel geactiveerd worden.

Door het ACP-proces worden zowel het aantal bloedplaatjes als de concentratie groeifactoren significant verhoogd. Dit heeft een positieve invloed op het pijnverloop en het genezingsproces.
 

De behandeling

Met een speciaal ontwikkelde dubbele injectiespuit neemt de dierenarts op de Artrosepoli een kleine hoeveelheid bloed uit een ader uit de poot. Dan wordt het dier onder anesthesie gebracht voor de behandeling. Deze narcose is voor elke patiënt verschillend en hangt af van de leeftijd en gezondheid van de hond. 


Foto: Hond Tenzo wordt voorbereid voor zijn anesthesie

Het bloed wordt door de artrose consulent in een centrifuge gedaan. Het deel van het bloed dat de bloedplaatjes bevat wordt door de centrifuge gescheiden van de rest.


Foto: Met hulp van het röntgenapparaat zorgen we dat de injectie ACP's op de goede plek in het gewricht komt

We injecteren de actieve bestanddelen van het bloed in het gewricht. Daarna geven de ingespoten bloedplaatjes op de plaats van het letsel groeifactoren af die het genezingsproces ondersteunen.

De behandeling is dan klaar; de patiënt mag weer wakker worden en naar huis.
 

Herhaal injecties en effect

Omdat de bloedplaatjes ongeveer 7-10 dagen functioneel en actief zijn in het gewricht is het raadzaam om de injectie minimaal 1 maal met een tussenpoos van 7 dagen. Het effect van een injectie kuur na 3 injecties is het meest optimaal. Niet alleen de werkingsduur neemt na meerdere injecties toe maar ook het aantal patiënten dat profijt heeft van de injecties wordt groter. Indien we 100 patiënten  met artrose een 3-voudige injectie kuur geven met ACP dan zien we dat 95% van alle patiënten daar profijt van heeft. Terwijl wanneer we slechts 1 injectie met ACP geven dan zien we dat slechts 50% van de dieren er profijt van heeft.

Er is meer bekend over de werking van ACP bij mensen dan bij honden en katten. In 2013 is er wel een onderzoek verschenen waarbij de werking van ACP is aangetoond. In dit onderzoek werden zowel subjectieve waarnemingen gedaan als ook objectieve en werd ook een controle groep vergeleken met de honden die ACP kregen. Hoewel het bewijs nog niet heel sterk is lijkt dit samen met de bevindingen bij mensen een goede reden om ACP toch actief in te gaan zetten bij honden met artrose.

ACP heeft net als stamceltherapie een meer langdurig effect op een artrotisch gewricht. Waarbij van ACP bekend is dat het ongeveer een jaar werkzaam is en van stamcellen wordt aangegeven dat dit een werkingsduur heeft van 3 jaar. Waarbij wel moet worden aangegeven dat de stamcel therapie een groter ingreep is voor de hond en de kosten voor de eigenaar ook hoger liggen. 
 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan de ACP behandeling er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina