Behandeling patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening in de knie van een hond of kat en verergert zonder behandeling altijd. Gelukkig zijn er meerdere behandelmogelijkheden om de knieschijf terug in de geul te krijgen. Als uw dier mank loopt of hinkelt, is het dus belangrijk om uit te vinden of het daadwerkelijk gaat om patella luxatie.

Onderzoek van de knie

Wanneer u met uw hond of kat bij de dierenarts orthopeed op consult komt, gaat hij een orthopedisch onderzoek bij uw huisdier verrichten. Als uw dier een patella luxatie blijkt te hebben, beweegt de orthopeed de knie op verschillende manieren om vast te stellen hoe ernstig de knieschijf luxeert. Vaak maken we ook een röntgenfoto om andere knieproblemen uit te sluiten en een indruk te krijgen van de aanwezige slijtage in de knie (artrose) en botnieuwvorming.

De orthopeed dierenarts stelt tijdens het onderzoek de ernst van de patella luxatie vast:

  • Graad 1: de knieschijf kan handmatig uit de geul gedrukt worden, maar zal bij loslaten vanzelf terugschieten.
  • Graad 2: de knieschijf schiet al uit de geul wanneer de knie wordt gebogen en gedraaid.
  • Graad 3: de knieschijf ligt permanent naast de geul, maar kan nog wel handmatig teruggeduwd worden.
  • Graad 4: de knieschijf ligt permanent naast de geul en is ook niet meer terug te duwen.

Daarna bespreken we de mogelijke behandelingen voor uw hond of kat met u.

Operatie van de patella luxatie

De dierenarts gebruikt vervolgens vaak een combinatie van meerdere chirurgische technieken om het probleem te verhelpen.

De chirurg zal op basis van zijn ervaring, de gradatie van de patella luxatie en de mate van klachten een plan maken welke chirurgische technieken hij zal toepassen.

Een overdaad aan corrigerende maatregelen kan resulteren in een patella luxatie naar de andere kant, terwijl te weinig correctie geen verbetering van de situatie oplevert.

Door de geul te verdiepen kan de knieschijf moeilijker uit de geul wippen. Bij deze techniek (de blockplastiek) zagen we een blokje van de geul uit het bovenbeen. Vervolgens wordt het gat verdiept en daarna wordt het blokje met kraakbeen en al teruggezet in het bovenbeen. Daardoor wordt de geul dieper met behoud van het kraakbeen (afbeelding 1).

Afbeelding 1. Blockplastiek

De chirurg kan ook het gewrichtskapsel verkorten aan de uitgerekte kant en het kapsel aan de gekrompen kant verlengen. (afbeelding 2)

Afbeelding 2. rechts is het gewrichtskapsel aangepast.

Bij een zeer ernstige vorm (graad 4) kan de dierenarts chirurg daarbij ook nog een speciale hechting aanbrengen om het kapsel te verstevigen. (afbeelding 3)

Afbeelding 3. het kapsel is ingekort en is verder ondersteund door een teugel van de knieschijf naar de fabel

Bij een afwijkende stand van onder- en bovenbeen, wordt de aanhechting van de knieband op het onderbeen verplaatst en/of wordt de inwaartse draaiing van het onderbeen verhinderd met een ’teugel’ (afbeelding 4)

Afbeelding 4. Het aanhechtingspunt van de knie pees verplaatsen

Ook al is de operatie mooi geslaagd, een goede revalidatie is essentieel voor een goed eindresultaat! Hierbij kan fysiotherapie helpen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie

is, net als het geven van pijnstilling en goede voeding, een onderdeel van een volledige revalidatiebehandeling. Met fysiotherapie zorgen we voor pijnverlichting en een sneller herstel. Het doel is om de geopereerde poot weer functioneel te laten bewegen en om compensatieklachten in de rest van het lijf tegen te gaan.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten