Beweging en artrose

Aangepaste beweging is één onderdeel van vrijwel elk behandelplan van een dier met artrose. De lichaamsbeweging van de hond of kat met artrose heeft grote invloed op de ernst van de klachten. Toch is het een misverstand dat honden met artrose niets meer mogen doen!
 

Welke beweging is goed?

De hond of kat met artrose moet het liefst zoveel mogelijk bewegen zonder dat het klachten geeft. Elke dag moet er sprake zijn van een regelmatig bewegingspatroon.

Piekbelasting en dus overbelasting moet daarbij voorkomen worden. Dus niet de hond in het weekend extra lang uitlaten of mee naar het bos of de zee. Voor gewrichten met artrose zijn snelle wendingen en draaiingen funest. Deze honden (en katten) hebben dus meer last van de pijnlijke gewrichten na het spelen met een soortgenoot of bal. Een lange wandeling aan de lijn is prettiger voor de hond.

Het advies is dan ook de hond zoveel mogelijk rechtlijnig aan de lijn te laten lopen. Daarnaast is ook zwemmen goed voor de gewrichten. Eigenaren moeten dan wel een plek opzoeken waar een hond gemakkelijk het water in en uit kan lopen. Zwemmen kan ook goed gecombineerd worden met een lolletje voor de hond. Het zwemmend apporteren van een bal is bijvoorbeeld veel beter dan een vergelijkbaar spel op een grasveld.
 

Een bewegingsplan

Het is voor de dierenarts aan de behandeltafel niet in te schatten wat en hoeveel een hond mag lopen. De mate van klachten de dag of avond na de wandeling is bepalend. U bepaalt als eigenaar dus de beweging en dus de klachten van uw hond.

Dierfysiotherapeuten kunnen u helpen om een  bewegingsplan op te stellen voor uw dier.

Centraal staat bij behandeling van artrose en het aanpassen van de beweging  dat de hond ook nog lol in zijn leven moet houden. Een vitale labrador van 4 jaar die extreem last heeft van artrose moet zo nu en dan nog wel eens met een andere hond kunnen spelen of een bal kunnen halen. Door het aangepaste bewegingsregime gaat de artrose minder snel achteruit dan zonder die aanpassingen. Uiteindelijk is de kwaliteit van het leven voor een hond belangrijker dan een lang leven. Dat laatste is vooral van belang voor de eigenaren.


Foto: Dat je hond artrose heeft, wil niet zeggen dat hij nóóit meer met de bal mag spelen. Maar let op: andere vormen van beweging zijn veel beter voor zijn gewrichten.
 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan gewichtsreductie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli  
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina