Brits Korthaar Dag 2017

In samenwerking met bestuurslid Maeycke Verhagen van de Brits Korthaar Vereniging(BKC) organiseerde het Medisch Centrum voor Dieren(MCD) op 20 september 2017 een Brits Korthaar Dag. Leden van de club kwamen speciaal op deze dag bij het MCD om dit prachtige kattenras te laten testen op HCM en PKD door onze specialist radiologie Ilse Tiemessen.


 

De Brits Korthaar Club

De BKC behartigt de belangen van zowel het Brits Korthaar als Brits Langhaar ras. Zo bieden ze onder andere ondersteuning bij kittenbemiddeling en herplaatsing service. Daarnaast weten ze natuurlijk álles over het ras en hebben ze antwoord op de vragen van de Britten liefhebbers!


Het onderzoek

Bij de afdeling radiologie van het MCD worden de onderzoeken naar HCM en PKD uitgevoerd om dieren van bepaalde rassen te controleren op specifieke erfelijke aandoeningen.

PKD is een aangeboren afwijking die met name veel voorkomt bij Perzische katten en aanverwanten (zoals de Brits korthaar), maar ook bij andere rassen. Een eenmalig echografisch onderzoek kan aantonen of  de kat de afwijking heeft.

HCM is een afwijking die bekend is bij diverse rassen, waaronder ook de Brits korthaar. Helaas is deze afwijking bij de geboorte meestal niet zichtbaar en ontwikkelt het zich in de loop der jaren. Soms zijn de afwijkingen al zichtbaar bij dieren jonger dan een jaar, maar meestal pas later. Katten waarmee wordt gefokt, dienen jaarlijks gecontroleerd te worden op HCM doormiddel van een echografisch onderzoek.


Fotoverslag

Op 20 september kregen we hoog bezoek van deze lieve Britten. Een gezellige boel dus in de kantine van het MCD. Niet alleen voor de baasjes, maar ook voor de katten werd er voor wat lekkers gezorgd. Én natuurlijk was er tijd voor een fotomomentje:


British Especially Lilac Chanel (Chanel)


Byzantium Delicia Nostrae (Byza)


Cat-I-Tude Geoffrey (Jeffie)

Jimoje`s Lollypop (Lollypop)

 

Deel deze pagina