Corticosteroïden en artrose

Corticosteroïden in het gewricht kunnen de ontstekingsreactie in het gewricht remmen. Deze behandeling kan onderdeel uitmaken van het behandelplan voor de hond of kat met artrose. 
 

Wat doen corticosteroïden?

Het kan zijn dat uw behandelend dierenarts voor uw dier met artrose een injectie met corticosteroïden in het gewricht voorstelt om de ontstekingsreactie te remmen. Corticosteroïden zijn sterke ontstekingsremmers. Prednison is een voorbeeld van een corticosteroïd niet alleen bekend om zijn werking als medicijn maar ook bekend om de bijwerkingen. Door corticosteroïden direct in het gewricht in te brengen, zijn de effecten (bijwerkingen) in de rest van het lichaam minimaal.

Corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie van het gewricht en geven vaak binnen drie dagen een klinische verbetering. Een corticosteroïd injectie kan op de Artrosepoli in bepaalde gevallen gecombineerd worden met een hyaluronzuur injectie. Combinatie van deze twee stoffen maakt het mogelijk een ernstige opflikkering van artrose klachten krachtig de kop in te drukken. De injectie kan na drie weken herhaald worden met een maximum van 3 behandelingen. Het effect van deze behandeling is minimaal zes maanden zichtbaar en in sommige gevallen langer. Vaker herhalen van de behandeling heeft nadelige gevolgen op het gewrichtskraakbeen en wordt daarom afgeraden.
 

Infectie

Corticosteroïden verminderen de weerstand in het gewricht en kunnen daarom niet gebruikt worden bij patiënten verdacht van bacteriële infectie van het artrotische gewricht. Als uw hond in de dagen na de injectie met corticosteroïden slechter gaat lopen dan is er een kans dat een infectie gaande is in het gewricht. U dient dan met spoed contact op te nemen met de behandelend dierenarts. Een geïnfecteerd gewricht vraagt om een adequate behandeling, anders kan de infectie verstrekkende gevolgen hebben voor het gewricht.
 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan corticosteroïden er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina