Beste dierenarts,
waarmee kunnen we je helpen?

Foktechnische keuring

Het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) biedt specialistische en spoed-diergeneeskunde; in samenwerking met uw eigen dierenarts.  Deze onderzoeken kunnen plaatsvinden zonder verwijzing van een dierenarts.

Deze onderzoeken worden uitgevoerd om fokdieren van bepaalde rassen te controleren op specifieke erfelijke aandoeningen. U dient een kopie van de stamboom mee te nemen. Voor de meeste onderzoeken dient uw dier nuchter te zijn.

Bij de afdeling Radiologie vinden keuringen plaats van katten op PKD en HCM en van honden op ectopische ureteren en hartafwijkingen. De keuringen van honden op HD en ED gebeuren bij de afdeling Orthopedie.

Polycystic Kidney Disease (PKD)

PKD is een aangeboren afwijking die met name veel voorkomt bij Perzische katten en aanverwanten (zoals de Britse korthaar), maar ook bij andere rassen.

Dit echografisch onderzoek kan bij katten uitgevoerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden en is in principe eenmalig. Katten dienen voor dit onderzoek nuchter te zijn vanwege de storing die de gevulde maag en darmen kunnen geven.

Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd bij de wakkere, niet-gesedeerde kat. Omdat er gebruik wordt gemaakt van echografie zal er een klein stukje vacht worden weggeschoren op de buik.
Het is bekend dat deze afwijking dominant overerft en uit negatieve ouders kunnen dus geen positieve kittens geboren worden. 

U krijgt de verklaring direct mee naar huis.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

HCM is een afwijking die bekend is bij diverse rassen (onder andere de Maine Coon, Britse korthaar, Ragdoll, Sphynx, Rex), maar komt ook regelmatig voor bij Europese kortharen (huiskatten). Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat er sprake is van een erfelijke afwijking. Helaas is deze afwijking bij de geboorte meestal niet zichtbaar en ontwikkelt zij zich in de loop der jaren. Soms zijn de afwijkingen al zichtbaar bij dieren jonger dan een jaar, maar meestal pas later. Op dit moment wordt aangehouden dat het geen zin heeft katten jonger dan één jaar te laten onderzoeken. Katten waarmee wordt gefokt, dienen jaarlijks gecontroleerd te worden.

Voor dit echografisch onderzoek is het nodig een stukje vacht te scheren achter de elleboog. Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd bij de wakkere, niet-gesedeerde kat. Er worden metingen gedaan om de dikte van de hartspier en de grootte van de hartkamers te bepalen. Met (kleuren)doppler wordt de bloedstroom in het hart beoordeeld.

U krijgt de verklaring direct mee naar huis.

Hartafwijkingen bij de hond

Ook is het mogelijk uw hond te laten screenen op bepaalde hartafwijkingen. Bij sommige rassen zijn er erfelijke hartafwijkingen bekend, zoals aorta stenose of pulmonaal stenose, waardoor screening zinvol is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de Bullterriër en de Newfoundlander. Het onderzoek gebeurt meestal liggend, maar is verder vergelijkbaar met het HCM-onderzoek bij de kat.

Heupdysplasie (HD)

Voor de meeste rassen geldt dat voor dit röntgen-onderzoek voor HD uw hond minimaal 12 maanden oud moet zijn. Voor een aantal grote rassen, die later volgroeid zijn, geldt een ondergrens van 18 maanden. Dit zijn de Berghond van de Maremmen, Bordeaux Dog, Bullmastiff, Duitse Dog, Landseer, Leonberger, Mastiff, Mastino Napoletano, Newfoundlander, Pyreneese Berghond en Sint Bernard.

Uw hond moet nuchter zijn voor bovenstaande onderzoeken, want soms wordt er gebruik gemaakt van een roesje (sedatie). De foto’s zullen door ons worden opgestuurd naar de Raad van Beheer. Zij beoordelen de foto’s. Het is niet toegestaan, dat degene die de foto’s maakt op enigerlei wijze een uitspraak doet over de kwaliteit van de heupen en/of ellebogen. De uitslag van de beoordeling krijgt u via de Raad van Beheer.

Elleboogdysplasie (ED)

Voor dit röntgen-onderzoek voor ED moet de hond minimaal 18 maanden oud zijn. Uitzonderingen zijn: alle soorten Retrievers en de Duitse Herder. Deze kunnen al vanaf 12 maanden worden gekeurd.

Uw hond moet nuchter zijn voor bovenstaande onderzoeken, want soms wordt er gebruik gemaakt van een roesje (sedatie). De foto’s zullen door ons worden opgestuurd naar de Raad van Beheer. Zij beoordelen de foto’s. Het is niet toegestaan, dat degene die de foto’s maakt op enigerlei wijze een uitspraak doet over de kwaliteit van de heupen en/of ellebogen. De uitslag van de beoordeling krijgt u via de Raad van Beheer.

Ectopische ureteren

Ectopische ureteren zijn verkeerd aangelegde urineleiders. Bij deze aandoening loopt de urine niet of slechts gedeeltelijk naar de blaas. Bij reuen kan de urine naar de zaadleider en prostaat lopen, bij teefjes naar de baarmoeder en vagina. 

Met behulp van een echografisch onderzoek kan de aanleg van de ureteren in beeld gebracht worden. Het is belangrijk dat uw hond een volle blaas heeft, dus laat uw hond niet plassen vlak voor het echo-onderzoek. De buik van uw hond wordt geschoren. Er wordt naar de nieren gekeken, de beide ureteren, de uitmonding van de ureteren in de blaas en de blaas zelf. Mocht de uitmonding niet goed zichtbaar zijn, dan krijgt uw hond een injectie furosemide, waardoor hij meer urine gaat aanmaken.

U krijgt de verklaring direct mee naar huis.