Fysiotherapie bij dieren 

Dieren revalideren beter met de juiste oefeningen, net zoals mensen. Het doel van de dierenfysiotherapeut is een sneller en minder pijnlijk herstel na een operatie of blessure. Wij zien veel honden voor fysiotherapie, maar ook voor katten is het zeker een mogelijkheid.
 

In deze video ziet u hoe een afspraak bij onze dierenfysiotherapeut er ongeveer aan toe gaat. 
 

Wat is dierfysiotherapie?

Het doel van dierfysiotherapie is dat een dierenfysiotherapeut u helpt bij het oplossen of verminderen van de pijn of klachten die uw dier ervaart tijdens het bewegen. Voor een dier is het namelijk belangrijk om vrij te kunnen bewegen.
 
Inmiddels heeft fysiotherapie bij dieren, net als bij de mens, een niet meer weg te denken plaats gekregen in het makkelijker maken van het herstel bij problemen aan spieren, pezen, gewrichten, banden en het zenuwstelsel. Wanneer u met uw dier bij de dierenfysiotherapeut komt, zal deze vragen stellen over de beweging van uw dier. Uw dier kan ons niet vertellen waar hij pijn heeft tijdens de wandeling of waar het zeer doet als hij op de bank springt. Daarom moeten we daar op een andere manier achter komen. Dit doet de dierenfysiotherapeut door uw dier lichamelijk te onderzoeken en door veel met u als eigenaar te praten. Op deze manier kan hij of zij erachter komen wat het probleem is. Aan de hand daarvan kan een behandelplan opgesteld worden. Dierenfysiotherapeuten kunnen meerdere vormen van een behandeling aanbieden. Deze staan verder op deze pagina vernoemd.  Door de combinatie van de gesprekken, onderzoeken en behandelingen kan de dierenfysiotherapeut uw dier helpen om de pijn of de klachten te verminderen.
 
De dierenfysiotherapeut werkt meestal in aanvulling op uw  dierenarts en/of orthopeed. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden:
- Bij revalidatie na een operatie
- Bij neurologische aandoeningen
- Als ondersteuning tijdens een behandeling met medicijnen of rust (conservatieve behandeling)
- Bij pijnklachten
- Bij artrose
- Als onderdeel van een traject om gewicht te verliezen
- Ter preventie van mogelijke fysieke klachten


 

Dierenfysiotherapeut

Dierenfysiotherapeut is een erkend paraveterinair beroep. Hij of zij heeft een opleiding tot humaan fysiotherapeut afgerond en daarna een opleiding gevolgd om zich te specialiseren in dierfysiotherapie.
 
De dierenfysiotherapeuten op het Medisch Centrum voor Dieren zijn Debbie van Breukelen en Wendy de Ruijter. Zij zijn beide geaccrediteerd. Dit houdt in dat hun behandelingen door een dierenverzekering vergoed kunnen worden. Of uw huisdier verzekerd is voor dierfysiotherapie is afhankelijk van uw dierenverzekering. Dit kunt u het beste navragen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij. Onze dierenfysiotherapeuten volgen allebei nascholingen, daarmee zijn ze volledig op de hoogte van alle nieuwe behandelmethodes.
 

Behandeling

De dierenfysiotherapeut heeft als doel het oplossen of verminderen van de klachten die uw dier ondervindt tijdens het bewegen. De eerste afspraak bestaat uit de volgende stappen:
 
1.De dierenfysiotherapeut luistert naar eigenaar,
2.Kijkt naar hoe de hond beweegt,
3.Onderzoekt het hele dier en bijvoorbeeld niet alleen de geopereerde poot.,
4.Maakt een behandelplan. Waarbij u als eigenaar zo veel mogelijk thuis kunt doen en uw dier kunt helpen sneller en pijnvrij te herstellen.
 
De combinatie van verschillende onderdelen vormt samen een uniek behandelplan voor uw dier. Deze onderdelen kunnen bestaan uit:
- Bewegingstherapie/oefentherapie 
- Massage 
- Verschillende hulpmiddelen zoals TENS, Laser, dry needling, kou/warmte therapie
- Oefeningen voor thuis
- Aangepaste beweging thuis
- Hydrotherapie 
 
In bovenstaand filmpje ziet u een hond in het hydrotherapiebad.
 
De vervolgafspraken daarna bestaan uit het opvolgen van het behandelplan. Daarmee gaan we samen aan de slag. Uiteraard wordt uw dier bij iedere afspraak nagekeken en kan het behandelplan altijd tussentijds aangepast worden. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de oefeningen die u thuis uitvoert. Gaan deze goed? Zijn er andere punten waar u tegen aanloopt thuis?
 

Waarom controle afspraken?

Het is belangrijk om de voortgang in de gaten te houden. Hiervoor wordt tussentijds een controleafspraak ingepland om te kijken hoe het nu gaat met uw dier. Na een operatie gebeurt dit bij onze orthopeed. Tijdens deze afspraak kan er gekeken worden of alles gaat zoals gepland of dat het plan aangepast moet worden.


Onze dierfysiotherapeuten Wendy en Debbie staan voor u klaar.
 
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina