Fysiotherapie en artrose

Dierfysiotherapie kan ook heel goed een onderdeel zijn van de behandeling van artrose. Het doel is ervoor te zorgen dat uw hond helemaal kan doen wat hij/zij graag wilt doen, zonder daarbij last te hebben zijn zijn/haar versleten gewrichten. Bij slijtage geldt namelijk:  "niet bewegen is sneller achteruit gaan".
 

Voor dieren met artrose geldt dat bewegen goed is, maar het overbelasten van het versleten gewricht is niet goed. Bij overbelasten kan gedacht worden aan gekke sprongen, te veel spelen, te lang wandelen, etc.. Regelmatige, gecontroleerde beweging willen we stimuleren, maar ongecontroleerde bewegingen en lange wandelingen kunnen beter worden vermeden.
 
Jari in het hydrotherapiebad.
 
Eigenlijk is het de bedoeling dat de bespiering en de conditie van de hond getraind worden. Die bespiering heeft de hond namelijk nodig om onverwachte bewegingen op te vangen. Daardoor komt 'de klap' niet op het versleten gewricht. De conditie zorgt ervoor dat hij/zij minder snel klachten krijgt als hij/zij wat meer beweegt dan gewoon.
 
Een dierenfysiotherapeut kan u helpen de training van de hond te optimaliseren. Ook kan hij of zij een goed trainingsschema voor uw hond opstellen. We bieden op het MCD ook hydrotherapie aan, waarbij de hond in water op een loopband loopt. Hierdoor kunnen de spieren getraind worden, terwijl de gewrichten minder belast worden.
 
Maggie op de therapiebal.

Daarnaast blijkt 75% van de honden met artrose overgewicht te hebben. Naast caloriearme voeding kan ook beweging en training bijdragen aan gecontroleerd afvallen. Het afvallen is namelijk een kwestie van minder calorieën en meer verbranden. Het spreekt voor zich dat de dierenfysiotherapeut de aangewezen persoon is om dit proces te begeleiden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina