Gewicht en artrose

Een gezond gewicht is één van de belangrijke onderdelen van de behandeling van artrose. Als uw dier overgewicht heeft, heeft hij of zij meer kans op artrose.

Als er eenmaal artrose is, zal het gewricht bij een dier met overgewicht sneller slijten en pijnlijker zijn. De belasting op de gewrichten is immers groter dan bij een normaal lichaamsgewicht. Daarnaast zal het dier met artrose minder gaan bewegen, en dus dikker worden. De relatie tussen gewicht en artrose werkt dus beide kanten op.

Voor de hond, de mens en vele andere zoogdieren staat vast dat overgewicht een risicofactor is voor artrose. Voor de kat is deze relatie niet vastgesteld. Toch mogen we verwachten dat ook voor de kat overgewicht een factor is die we niet mogen negeren.

 

Gevolgen van overgewicht

Helaas is de levensverwachting van een te dikke hond met slijtage van de gewrichten veel korter dan die van een gemiddeld wegende hond. Uit onderzoek blijkt dat de slijtage van gewrichten zich veel sneller ontwikkelt bij dieren met overgewicht. In dit onderzoek bleek dat de ernst van de artroseklachten bij honden met overgewicht vaker aanleiding is om over te gaan tot het laten inslapen van een hond. Bij honden met overgewicht moest dat gemiddeld 2 jaar eerder gebeuren dan bij honden met een normaal gewicht.

Daarnaast bleek dat zodra het overgewicht verminderd werd, de klachten van slijtage zodanig afnamen dat de hond geen levenslange behandeling met pijn onderdrukkende medicatie meer nodig had. Het behandelen van overgewicht zorgt dus dat minder medicatie nodig is. 
 
Recent onderzoek heeft aangetoond dat overgewicht niet alleen leidt tot over belasting van gewrichten en daarmee slijtage. Vetweefsel produceert daarnaast ook stoffen die invloed hebben op ontstekingsprocessen in het lichaam. Er is naast een effect op de algemene weerstand van het dier ook een effect op de afbraak van kraakbeen in een gewricht.

Voor de kat is deze relatie niet aangetoond. Toch mogen we verwachten dat ook voor de kat een gezond gewicht de kans op artrose vermindert.


Foto: Allemaal goede redenen om die smekende ogen te weerstaan dus als hij bedelt om een koekje! 
 

Hoe behandelen we overgewicht?

Overgewicht is het resultaat van een verstoorde stofwisselingsbalans. De opname van energie is groter dan het verbruik. Om af te vallen moet de opname van de energie verminderd worden en moet eveneens het verbruik toenemen. Feitelijk komt dit neer op minder eten en meer bewegen.
 
Het proces van afvallen is zeker niet eenvoudig, eigenaren hebben vaak de indruk dat ze hun huisdier bijna geen voer geven en nog blijven ze dik. Nog minder voeding geven wordt als “dierenmishandeling” ervaren.

Toch is het laten afvallen van uw hond of kat echt een  behandeling van een “ziekte”. Dit vraagt om begeleiding van een iemand met kennis. Vaak hebben een of meerdere dierenarts assistentes in de praktijk hiervoor aanvullende scholing gedaan. Zij zijn vaak goed in staat u te begeleiden tijdens het proces van afvallen. Het geven van speciale afval dieeten is gebleken zeer zinvol te zijn.


Honger-gen

Onderzoekers van de University of Cambridge deden een studie naar de altijd hongerige Labrador. Van Labradors door het hele land namen ze speekseltests, waaruit DNA kon worden geanalyseerd. Daarin vonden ze een genmutatie die zorgt voor een verhoogd hongergevoel. De eigenaren herkennen dit als een 'voedsel obsessie' die vele Labrador baasjes wel zullen herkennen.
 
Het is dus niet alleen een kwestie van de hond minder lekkers te geven, maar ook vooral een reden om te blijven zoeken naar de beste voeding voor deze honden, zodat ze niet continu honger voelen.
 
Interessant is ook nog dat de onderzoekers waarschuwen om honden met deze gen mutatie niet zomaar uit te sluiten van de fok. Mogelijk zou dat zorgen voor een karakterverandering van het ras en dat zou heel jammer zijn. Een lastig dilemma dus!  (hier de link naar het onderzoek van de Cambride University)


Foto: Veel baasjes herkennen dat wel, een 'voedsel-obsessie' bij de Labrador.
 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan gewichtsreductie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina