Mijn hond valt af 

Als uw hond onbedoeld vermagerd en verder niet ziek is, mag u hem meer eten geven. De hoeveelheden eten die vermeld staan op de verpakking gelden voor een gemiddelde hond. Sommige honden moeten wat minder eten, anders worden ze te dik. Andere honden mogen meer, anders worden ze te mager. 

Uw hond kan ook afvallen door bedorven eten (bewaard naast de verwarming) of door ziekte.

 

Als uw hond erg hyper is

Een te hard werkende schildklier komt bij de hond niet veel voor. Bij een te hard werkende schildklier  is meestal een massa in de hals te voelen. 

Vaker hoort het “hyper” zijn echter bij het karakter van uw hond en heeft het niks met de schildklier te maken. Honden die druk zijn, hebben ook meer eten nodig.
 

Als uw hond minder is gaan eten 

Als uw hond onbedoeld minder eet en afvalt, is dit een reden voor een bezoek aan de dierenarts. Dit geldt ook als uw hond nog te zwaar is en afvalt zonder dat het de bedoeling was.

Bijna alle internistische aandoeningen kunnen leiden tot gewichtsverlies. 

Uw dierenarts zal uw hond onderzoeken en mogelijk aanvullend onderzoek inzetten naar de oorzaken van het slechte eten.
Als er geen aanwijzingen worden gevonden bij lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en borstfoto’s, is een endoscopie soms zinvol. Maagzweren hebben bijvoorbeeld soms als enige klacht ”slecht eten”.
 

Als uw hond braakt of diarree heeft

Als uw hond wel eet, maar het eten uitbraakt of diarree heeft, is dit waarschijnlijk de oorzaak van het gewichtsverlies.

Bloedonderzoek, een ontlastingsonderzoek, dieet aanpassing en/of een endoscopie zijn soms nodig om chronische problemen op te lossen.
 

Als uw hond veel drinkt en plast 

Suikerziekte, leverproblemen, maagdarmklachten, de ziekte van Addison, nierziekten kunnen leiden tot energieverlies of een verminderde eetlust.

Lees verder bij veel drinken/veel plassen
 

Als uw hond jeuk heeft 

Als uw hond de hele dag loopt te krabben, kan hij zoveel energie verbruiken dat hij magerder wordt. Overleg met uw dierenarts of ga naar de dermatoloog.
 

Als uw hond toch afvalt bij normale of toegenomen eetlust 

Hartproblemen, ontstekingen, tumoren en andere ziekten verbruiken veel energie. Bij bepaalde alvleesklierproblemen (EPI) is de vertering zo slecht, dat uw hond niet genoeg energie uit het voedsel kan opnemen, hoeveel hij ook eet. Sommige darmproblemen geven als enige klacht afvallen.

Onverklaarbaar afvallen is dus een reden om de dierenarts te raadplegen, ook al is de eetlust goed.
 

Leestips

Blijft uw hond vermageren en komt u er met uw eigen dierenarts niet uit? Dan kunt u terecht bij de maagdarm poli van het MCD.

Andere bezoekers van deze pagina, waren ook geïnteresseerd in:

Deel deze pagina