Hyaluronzuur en artrose

Hyaluronzuur is een hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof. De dierenarts kan dit op de Artrosepoli inspuiten in het gewricht, waardoor de artrose pijn tijdelijk kan afnemen.
 

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan. Het is het hoofdbestanddeel van de gewrichtsvloeistof (synovia). Hyaluronzuur kan water vast houden, hierdoor ontstaat een gelei. Deze gelei wordt vloeibaarder als de druk erop hoger wordt, dus als het gewricht belast wordt.

Belangrijke functies van deze gelei:
  1. stootkussen werking in het gewricht
  2. smerende werking in het gewricht

Behandeling hyaluronzuur

De gedachte is dat artrotische gewrichten meer water bevatten en dat daardoor de smerende functie afneemt. Het inspuiten van hyaluronzuur geeft tijdelijk herstel van de smerende en stootkussen functie van het gewricht en indirect werkt het ook ontstekingsremmend. Mede hierdoor neemt de pijn af na injectie met hyaluronzuur.

Er is vooral veel onderzoek gedaan bij mensen. Bij honden en katten minder. Bij mensen en paarden is aangetoond dat het een gewricht kan stabiliseren dat erg pijnlijk is. Wel staat vast dat het effect wisselend is. De ene patiënt heeft er niets aan, de ander is voor langere tijd de klachten kwijt. Het lijkt bij mensen vooral goed te werken in gewrichten die pijnlijk (ochtend stijf) zijn en op de röntgenfoto’s maar minimale afwijkingen te vinden zijn voor artrose. Hoe ernstiger de afwijkingen op de röntgenfoto’s, zoveel slechter het effect van een injectie met hyaluronzuur.

Bij het MCD denken wij dat hyaluronzuur injecties vooral geschikt zijn om honden die bekend zijn met artrose die tijdelijk een acute opflikkering van de klachten hebben te behandelen. Met name bij honden die al pijnstillers krijgen en daarmee de klachten niet kunnen onderdrukken. De werking van zo’n eenmalige injectie is minimaal een week of iets meer en maximaal een week of drie.

Het is mogelijk om hyaluronzuur injecties te combineren met corticosteroïden injectie. Hierdoor wordt er naast een effect op de smerende functie en de stootkussen werking ook een krachtige lokale onstekingsremmer in het gewricht gespoten.
De dierenarts zal voor het gebruik van corticosteroïden een goede afweging moeten maken. Naast een krachtige ontstekingsremmende werking hebben deze medicijnen ook bijwerkingen. De voordelen moeten wel opwegen tegen de nadelen. Het staat vast dat door het toevoegen van de corticosteroïden aan de injectie hyaluronzuur de werkingsduur verlengd wordt. Het effect zou zelfs nog een half jaar na injectie merkbaar zijn. 
 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan de hyaluronzuur injectie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli  
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina