Medicijnen en artrose

Medicatie is ook een onderdeel van de gemiddelde behandeling van een dier met artrose. We proberen het medicijn gebruik te minimaliseren maar soms is het gewoon niet mogelijk zonder. Honden en katten met artrose hebben pijn aan de aangedane gewrichten, waardoor lopen en opstaan zeer doet.

Veelgebruikte medicatie is een NSAID, die de ontsteking onderdrukt en de negatieve spiraal kan doorbreken. Daarnaast zijn er verschillende medicijnen met een andere werking die we kunnen gebruiken. Waarschijnlijk komt in 2019 in Nederland een nieuw middel (zie aanvullende medicatie hieronder)  beschikbaar voor de honden in Nederland.

 

Pijnstillers

Over het gebruik van pijnstillers bij artrose heerst veel onbegrip en controverse. Er wordt soms gedacht dat de hond door het onderdrukken van de pijn, het gewricht gaat overbelasten. Dit is dus niet waar. Uit onderzoek blijkt dat een bepaald type NSAID’s zelfs een kraakbeenherstellende werking heeft.

Daarnaast zijn wij van mening dat de kwaliteit van een dierenleven belangrijker is dan de kwantiteit ofwel de leeftijd. Honden en katten hebben namelijk geen idee over toekomst en horen daarom zo veel mogelijk pijnvrij te leven.
 

NSAID

Waar nodig geven we deze dieren medicijnen, namelijk een zogenaamde NSAID (Non-steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Een NSAID onderdrukt de ontsteking en daarnaast onderdrukt het ook de negatieve spiraal van reacties die tot verslechtering van de artrose leiden.

Van NSAID-therapie is middels goed wetenschappelijk onderzoek (dubbelblind met objectieve parameters force plate onderzoek) aangetoond dat mits in de goede dosis gedoseerd honden objectief beter gaan lopen.
 

Nadelen

Honden kunnen bijwerkingen hebben van deze medicatie. Meestal treden ze op in de eerste dagen dat deze medicatie wordt gegeven. Sommige honden gaan braken, of krijgen diarree. Dan kan het beste in overleg met de dierenarts gestopt worden met de NSAID’s. Als de hond bloed gaat braken of bloederige diarree krijgt dan moet niet alleen gestopt worden met de medicatie maar moet er ook een aanvullende behandeling worden ingezet. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts.
 
Kan uw hond niet tegen een NSAID dan zijn er nog wel andere pijnonderdrukkende medicijnen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Nadeel van de NSAID’s is dat ze vaak dagelijks 1 of 2 maal ingegeven moeten worden. Dit heeft (blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) een groot nadeel want ruim 50% van de eigenaren van honden met artrose zijn zoals dat heet ‘therapie ontrouw’. Dat wil zeggen ze geven de medicatie niet dagelijks of erger nog ze stoppen soms hele perioden.

Daarom is er ook een NSAID die slechts 1x per maand gegeven hoeft te worden. Hiermee neemt de therapie trouw toe. Er kleeft echter één heel belangrijk nadeel aan deze medicatie. Krijgt een hond bijwerkingen, dan kan er niet gestopt worden met de medicatie (het zit namelijk al voor 1 maand in de hond). Dit kan dan verstrekkende gevolgen hebben. Laat u dus goed voorlichten door uw dierenarts voor u overweegt deze medicatie te gebruiken, het is gemakkelijk, maar er zijn ook nadelen.  


Artrose behandeling


De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan medicatie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli    
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina