Medicijnovergevoeligheid

Overgevoeligheidsreacties op medicijnen komen regelmatig voor bij honden, maar ze zijn erg lastig aan te tonen. De reactie kan vele gedaantes aannemen en hij kan ontstaan na gebruik van een groot aantal medicijnen. Bij het vermoeden dat een dier een medicijnreactie heeft, moeten bij voorkeur alle medicijnen gestaakt worden.

Medicijnovergevoeligheid of medicijnreactie?

Ongewenste reacties op medicijnen komen veel voor, maar het zijn lang niet altijd allergische reacties. De “ware” medicijnallergie berust op een immunologische reactie. Allergische medicijnreacties onderscheiden zich van andere medicijnreacties doordat het dier gesensibiliseerd moet zijn. Dat wil zeggen dat het dier eerder met het medicament in aanraking geweest moet zijn of dat bij het eerste gebruik, er minimaal een week verstreken is sinds de aanvang van het gebruik. Omdat de het bij de hond en kat vrijwel nooit helemaal duidelijk is of het een echte allergische reactie is, wordt meestal gesproken van medicijnovergevoeligheid of medicijnreactie. De lijst van medicamenten waarvan bekend is dat ze bij dieren medicijnreacties kunnen veroorzaken, is bijna eindeloos.

Hoe ziet medicijnovergevoeligheid er uit?

Medicijnovergevoeligheid kan zich als vrijwel iedere huidziekte kan vermommen. Meestal gaat het om ziektes met een plotselinge, heftige start. Problemen bij dieren die regelmatig voorkomen in samenhang met medicijngebruik zijn:

  • Oorontsteking
  • Lokale huidontsteking van het scrotum
  • Kwaddels of urticaria: bulten in de huid
  • Zwelling van oogleden, tong en mondslijmvlies (angi-oedeem)
  • Auto-immuunziekten
  • Vaatwandontsteking (vasculitis)

Urticaria

Hoe weet u of het gaat om een medicijnreactie?

Een medicijnreactie is in principe mogelijk bij iedere plotselinge heftige huidziekte die voorafgegaan is door medicijngebruik. Er is geen test om dit vast te stellen, wel kan weefselonderzoek van een huidbiopt helpen om vast te stellen als welke huidziekte de medicijnreactie zich voordoet. De behandeling hangt af van de vorm die de ziekte aanneemt.

Behandeling van medicijnreacties

Wanneer we vermoeden dat een dier een medicijnreactie heeft, moeten in ieder geval die geneesmiddelen gestaakt worden die de hond voorafgaand aan de klachten heeft gekregen, maar het liefst alle medicijnen, i.v.m. eventuele kruisreacties. Sommige medicijnreacties genezen spontaan, andere hebben toch wat hulp nodig, meestal in de vorm van corticosteroïden.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten