Onze diensten

Echografie

Echografie is een onschuldig onderzoek, wat niet schadelijk is voor uw dier en vaak niet als vervelend wordt ervaren. 
U kunt tijdens het onderzoek gewoon bij uw dier blijven. U kunt meekijken naar de beelden en de radioloog zal u zo veel mogelijk uitleggen van wat er zichtbaar is.

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren om uw dier 12u voor het onderzoek geen eten te geven. 
Voor het echografisch onderzoek van de buik is het handig als de urineblaas vol is, daarom is het beter uw hond niet te laten plassen vlak voor het onderzoek. 

Voorafgaande aan het onderzoek zal uw dier worden geschoren, omdat de echo door haren en lucht tussen de haren een slecht beeld geeft. Op de kale huid wordt dan een speciale gel aangebracht die zorgt voor een goed contact met de transducer van het echo-apparaat. De positie van uw dier is afhankelijk van het lichaamsdeel wat onderzocht moet worden. Dit kan variëren van zijligging en rugligging tot staand.
Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat uw dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt. 

Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Als het dier veel pijn heeft of erg onrustig is, kan het soms nodig zijn een roesje te geven. 


Röntgenfoto's

Binnen het Medisch Centrum voor Dieren is de radioloog verantwoordelijk voor de kwaliteit van de röntgenfoto's en de veiligheid van de mensen die er mee werken. 

Nadat een kwalitatief goede röntgenfoto is gemaakt, moet deze nog beoordeeld worden op de aanwezigheid van afwijkingen.
In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen.

De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en de dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een radioloog. De uitslag hiervan volgt op op de dag dat de foto bij ons is binnen gekomen of 1 werkdag daarna. Spoed beoordelingen volgen uiteraard sneller.


CT-scan / MRI-scan

Tijdens een CT of MRI mag er niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk het onderzoek onder anesthesie uit te voeren.
Hierbij krijgt de patiënt onder narcose een buisje in de keel waardoor het narcosegas en extra zuurstof wordt toegediend. Dit is ook meteen een manier om de ademhaling en de narcose diepte van de patiënt goed te monitoren. 

Vanwege de narcose moet uw dier nuchter zijn en mag 12u voor het onderzoek niet eten.

Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de narcose die uw dier gehad heeft. Als uw dier goed wakker is, mag het meteen met u mee naar huis.


En daarna?

Een verslag met de bevindingen van het onderzoek zal dezelfde dag per email aan uw dierenarts worden gezonden. 
In het geval van een combinatie-afspraak met de internistchirurg of orthopeed zullen de bevindingen direct na het onderzoek met de betreffende specialist worden besproken. Hij of zij zal dan verder met u overleggen over een behandeling. 

Een radioloog behandelt uw dier dus niet! Hij of zij helpt alleen bij het stellen van de diagnose.


Foktechnische keuring

Naast het onderzoeken van zieke patienten, kunt u ook bij de radioloog terecht voor screening op bepaalde erfelijke aandoening van dieren die gebruikt worden voor de fok.
Zie hiervoor foktechnische keuring.

 

Deel deze pagina