Rhinoscopie: kijken in de neus

Neusverkoudheid wordt bij honden nooit alleen door een bacterie veroorzaakt. Antibiotica geven vaak wel verlichting, maar na het stoppen van de medicijnen komen de problemen weer terug. Een kijkonderzoek van de neus (rhinoscopie) is bedoeld om te weten wat de oorzaak is van de benauwdheid, snot- of bloedneuzen. De behandeling kan daarna gerichter worden ingezet en het geven van onnodige medicatie kan worden voorkomen.

rhinoscopie: een kijkonderzoek van de neus

Poliklinisch 

Een kijkonderzoek wordt bij het MCD vrijwel altijd poliklinisch uitgevoerd. Als een patiënt staat afgesproken voor een rhinoscopie kan het onderzoek aansluitend op het intake gesprek worden uitgevoerd. In de meeste gevallen staat u binnen een uur weer met een wakkere hond bij uw auto.

Nuchter 

Voor onderzoek van de neus vragen wij u de hond de 8 uur, voorafgaand aan het onderzoek, geen eten te geven. Drinken mag wel tot een uur voor het geplande onderzoek.

Als uw hond al medicijnen krijgt, kunnen deze in de meeste gevallen gewoon worden gegeven, indien nodig met een klein plakje worst (of iets dergelijks)

Prednison en onderzoek

Het gebruik van prednison in de 6 weken voorafgaand aan dit onderzoek wordt sterk ontraden. Na gebruik van dit medicijn kunnen sommige ziekten worden gemist!

Als uw hond al prednison slikt en 6 weken zonder prednison geen optie is, zullen we tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen zullen we de rhinoscopie wel laten doorgaan.

Het intake gesprek

Tijdens dit gesprek bespreken we wat de klachten van uw hond zijn en ondergaat uw hond lichamelijk onderzocht. Wij kijken welk onderzoek al door uw eigen dierenarts is uitgevoerd. Hierna bespreken wij een plan voor aanvullend onderzoek met u en maken we een kostenschatting.

Onder anesthesie

Een kijkonderzoek doen we onder algehele narcose. Uw hond krijgt hartbewaking en ook controleren we de ademhaling. Het soort anesthesie is afhankelijk van de klinische toestand van uw hond.

Als wij het anesthesierisico te hoog vinden, zullen wij na het intake gesprek adviseren geen rhinoscopie te doen.

Weefselmonsters 

Als de oorzaak van de klachten een vreemd voorwerp is, zullen we deze rhinoscopisch proberen te verwijderen.

In vrijwel alle andere gevallen zullen we weefselmonsters (biopten) nemen voor verder onderzoek. De uitslagen van dit weefselonderzoek volgen na een week.

Wij praten u tijdens of na het onderzoek bij over onze verwachtingen.


Inwendig neusonderzoek bij een kat onder narcose

Voorlopig behandelplan 

In afwachting van de uitslagen van het weefselonderzoek, zullen we een voorlopig behandelplan opstellen. Een verslag van het onderzoek gaat nog dezelfde dag naar uw dierenarts. U krijgt per mail een kopie van dit verslag.

Definitief behandelplan 

Als de uitslagen van alle onderzoeken bekend zijn, volgt een definitief advies. Deze sturen we per mail aan uw dierenarts (u krijgt een kopie). Omdat de uitslag vaak dierenartsen-taal bevat, zullen wij u de uitslagen mondeling toelichten.

Nazorg 

Na de rhinoscopie blijven we u begeleiden in de behandeling van uw hond of kat. U kunt ons bellen of mailen voor overleg, zolang als we samen denken dat nodig is. Medicijnen kunt u in de meeste gevallen bij uw eigen dierenarts halen. In sommige gevallen zullen we u adviseren om voor controle terug te komen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten