Röntgenfoto’s

Hoe werken röntgenfoto’s?

Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze gaan dwars door het lichaam heen en worden dan opgevangen op een plaat die gevoelig is voor deze stralen. Vroeger werden deze stralen dan omgezet in licht en daarna vastgelegd op een echte röntgenfoto. Tegenwoordig wordt de informatie afkomstig van de röntgenstralen vaak omgezet naar een digitaal röntgenbeeld dat kan worden weergegeven op een speciaal beeldscherm. De röntgenbeelden kunnen ook dan nog worden afgedrukt, maar ook worden opgeslagen op een CD-rom of op een harde schijf en verstuurd worden via een email.

Wat is goed zichtbaar op een röntgenfoto?

Op een röntgenfoto kunnen 5 verschillende dichtheden worden onderscheiden:

  • Metaal
  • Bot
  • Weke delen
  • Vet
  • Gas

Alle weke delen hebben dus dezelfde lichtgrijze kleur op een röntgenfoto en er kan vaak geen onderscheid gemaakt worden tussen verschillende organen.

Lichaamsdelen die goed te beoordelen zijn op een röntgenfoto zijn:

  • Skelet: röntgenfoto’s zijn zeer geschikt voor het in beeld brengen van de botten van de poten. Ook geven ze informatie over de schedel of over de wervelkolom. Echter, voor een gedetailleerd beeld van de schedel of de wervelkolom kan beter een CT-scan of een MRI-scan gemaakt worden.


Een röntgenfoto van een voorpoot met een bottumor

  • Borstholte (thorax): met name de longen zijn goed in beeld te brengen met röntgenfoto’s. Met röntgenfoto’s kan er wel een indruk verkregen worden over de grootte en de vorm van het hart, maar omdat de spierwand van het hart, de hartkleppen en het bloed dat in het hart zit allemaal dezelfde kleur hebben op het röntgenbeeld, is een echo geschikter voor gedetailleerde informatie over het hart.


Röntgenfoto van een borstholte met een normale hartschaduw en normale longen

  • Buikholte (abdomen): de buikholte is in beperkte mate geschikt om in beeld te brengen met röntgenfoto’s, omdat alle buikorganen dezelfde kleur hebben. In sommige gevallen geeft een röntgenfoto wel een goed overzicht, of waardevolle eerste informatie. In het laatste stadium van de dracht is een röntgenfoto geschikt om een te zien hoeveel pups/kittens aanwezig zijn. Regelmatig wordt er na een röntgenfoto van de buik een echo van de buik gemaakt voor meer informatie.


Röntgenfoto van de buikholte van een drachtige teef

Omgaan met straling

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. De dierenarts en/of assistent, die de röntgenfoto maakt, draagt daarom beschermingsmiddelen bestaande uit een jas, handschoenen en schildklierbeschermer waarin lood is verwerkt. Ook in de wanden en deuren van de röntgenkamer is lood verwerkt. Dit lood houdt alle straling tegen.

Vanwege deze straling mogen alleen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting en betekent dat u niet in de röntgenkamer aanwezig kunt zijn als er een röntgenfoto van uw huisdier moet worden gemaakt. Uiteraard krijgt u de foto’s te zien als deze ontwikkeld en afgedrukt zijn, of op het beeldscherm, en zullen deze met u worden besproken.

Beoordeling

Nadat een kwalitatief goede röntgenfoto is gemaakt, moet deze nog beoordeeld worden op de aanwezigheid van afwijkingen.
In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen.
De interpretatie van een röntgenfoto is niet eenvoudig en de dierenarts kan er dan ook voor kiezen om de gemaakte röntgenfoto te laten beoordelen door een radioloog. De uitslag hiervan volgt op op de dag dat de foto bij ons is binnengekomen of 1 werkdag daarna. Spoed beoordelingen volgen uiteraard sneller.

Graag meenemen!

Ook als de patiënt doorgestuurd wordt voor een ander onderzoek bij de radioloog of een van de andere specialisten wordt het op prijs gesteld dat eventueel eerder gemaakte röntgenfoto’s worden meegenomen voor een goede beoordeling van het totaalbeeld.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten