Stamcellen en artrose

Sinds een aantal jaar zijn ook stamcel therapieën mogelijk bij de hond of kat. Dit lijkt een effectief onderdeel te zijn van het totale behandelplan tegen de artrose.
 

Stamceltherapie

Bij de hond zetten we stamceltherapie onder andere in voor de behandeling van artrose. De resultaten van deze therapie zijn veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat stamcellen effectief vele functies vertonen die zorgen dat een dier met artrose minder klachten gaat vertonen. Zo wordt de neerwaartse spiraal van slijtage geremd. Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk nieuw kraakbeen wordt gevormd in de gewrichten.
 
Om te kunnen begrijpen wat stamceltherapie is moeten we terug naar het begin van elk bestaan. Alle zoogdieren ontstaan uit het versmelten van een zaadcel en een eicel. Na die versmelting gaat de bevruchte eicel zich delen en ontstaat er een nieuw individu. In het begin bestaat zo'n individu uit een paar klompjes cellen maar in de loop van de tijd ontwikkelt zich een heel nieuw wezen met alles erop en eraan. De cellen die aan de basis van dit kleine wezentje staan zijn stamcellen.

Deze cellen kunnen, mits ze op de juiste wijze worden gestimuleerd, zich ontwikkelen tot allerlei organen. Als wij helemaal zijn uitgegroeid en ontwikkeld zitten er nog steeds ongebruikte stamcellen in ons lichaam. Deze cellen kunnen, mits goed gestimuleerd, opnieuw worden geactiveerd. Daarna kunnen ze uitgroeien tot ontwikkelde cellen zoals zenuwcellen, spier- en kraakbeencellen.

Stamceltherapie maakt gebruik van zulke stamcellen. Die cellen vind je onder andere in vetweefsel en beenmerg. Met de huidige laboratorium kennis kunnen we die stamcellen selecteren en isoleren van de andere aanwezige cellen.

Onderzoek toont aan dat wanneer stamcellen samen ingespoten worden met ACP's dat de effectiviteit toeneemt. Daarom adviseren we vaak eigenaren deze twee therapieën te combineren.
 

Verschillende methoden

We kunnen bij de hond of kat op twee manieren met stamcellen werken.
 
1. In het eerste geval halen we stamcellen van een dier uit zijn eigen liesvet of uit buikvet. Dit gebeurt door middel van een kleine operatie. De cellen worden in het laboratorium opgekweekt of bewerkt en komen na een paar dagen terug naar onze kliniek. Dan spuiten we de stamcellen samen met een deel van het afgenomen bloed in het gewricht. 

2. In het andere geval gebruiken we stamcellen van een ander dier van dezelfde diersoort (allogene stamcellen) . Dan krijgen wij van het laboratorium een buisje opgekweekte stamcellen. Inmiddels weten we dat deze methode net zo veilig is als stamcellen gebruiken van de patiënt. Omdat de hond (of kat) hiermee maar één keer onder narcose hoeft en geen extra operatie hoeft te ondergaan, is dit een groot voordeel voor de patiënt. Ook liggen hiermee de kosten voor een allogene behandeling lager dan met eigen cellen.afbeelding - Het inspuiten van stamcellen in een gewricht

Het blijkt ook zinvol om overgebleven stamcellen via een infuus in de bloedbaan in te brengen. De gedachte is dat deze stamcellen uiteindelijk in het lichaam belanden op plaatsen waar ze nodig zijn. Weefsel dat behoefte heeft aan stamcellen zendt hiervoor signalen af die stamcellen aantrekken.

 

Artrose behandeling

De artrosebehandeling kan een of meer van de volgende 10 behandelmethoden bevatten, waarvan stamcel therapie er één is. Vaak bestaat het behandelplan uit een combinatie van meerdere methoden.

Bekijk ook de andere onderdelen van de behandeling van artrose of laat u voorlichten over alle opties voor úw dier op onze Artrosepoli
auteur: Roelof Maarschalkerweerd, Specialist Chirurgie der gezelschapsdieren, Orthopeed

Deel deze pagina