De ureum/creatinine ratio

Zowel het ureumgehalte als het creatininegehalte stijgen bij een slechte nierfunctie. Als de nieren slecht werken door een lage bloeddruk of door uitdroging, stijgt het ureum harder dan het creatinine. Daarom wordt wel de verhouding tussen ureum en creatinine uitgerekend: de ureum/creatinine ratio. Dat kan ons wat vertellen over waar de verhoging van de nier waarden vandaan komt: komt het door een probleem in de nieren zelf of ligt het probleem er buiten?

  • De ratio kan alleen worden bepaald als het creatininegehalte verhoogd is.

Bij het berekenen van de ratio wordt de concentratie ureum gedeeld door de concentratie creatinine in het bloed. De uitslag wordt vermenigvuldigd met 1000.

Oorzaken van nierfalen
Oorzaken van nierfalen

UVDL 

Alleen voor het laboratorium van de faculteit diergeneeskunde te Utrecht (het UVDL) is een referentie- (of normaal-)waarde vastgesteld.

  • Bij een waarde van meer dan 150 is er waarschijnlijk sprake van een slechte nierfunctie door een lage bloeddruk of uitdroging
  • Bij een waarde onder de 100 is er waarschijnlijk sprake van nierfalen
  • Bij waarden tussen de 100 en 150 durft het lab geen suggestie te doen
  • De ratio is geen bewijs voor de oorzaak van de verhoogde waarden, maar kan een hulpmiddel zijn. Bij ziektes als de ziekte van Addison kan de warde sterk fluctueren: van minder dan 100 tot meer dan 150.

Andere laboratoria

Voor alle andere laboratoria en de huisapparatuur zijn geen referentiewaarden vastgesteld.

In veel  van deze laboratoria wordt niet het ureum bepaald, maar het BUN (blood urea nitrogen). De waarde is fors hoger dan het ureum. Ook het creatinine is bij sommige apparatuur hoger dan bij het UVDL.

De berekening van een ureum/creatinine ratio heeft in deze gevallen geen zin!

Alternatieven voor de ureum/creatinine ratio 

Als het creatininegehalte bij bloedonderzoek verhoogd is en het soortelijk gewicht van de urine is meer dan 1.045, dan is er waarschijnlijk sprake van uitdroging of een lage bloeddruk.

Als het creatininegehalte bij bloedonderzoek verhoogd is en het soortelijk gewicht van de urine is minder dan 1.020, dan is er waarschijnlijk sprake van nierfalen. In deze gevallen moet worden uitgezocht wat de oorzaak is van het nierfalen.

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten