Vachtmijten

Er zijn diverse soorten vachtmijten. Véruit de meest voorkomende vachtmijt is de Cheyletiella mijt, ook wel bekend als de schilfermijt. Deze infectieuze mijten kunnen verschillende diersoorten besmetten en ook bij de mens huidirritatie veroorzaken. Bij dieren veroorzaken ze schilfering en een wisselende hoeveelheid jeuk. De vachtmijt is goed te behandelen met behulp van vlooienbestrijdingsmiddelen.

Hoe leeft de vachtmijt?

De Cheyletiella mijt leeft op het oppervlak van de huid en het vrouwtje legt haar eitjes vastgehecht aan de haren. De mijten blijven hun hele levenscyclus op hetzelfde dier, maar het vrouwtje kan wel zo’n 10 dagen in de omgeving overleven.

Cheyletiellamijten zijn infectieus

Cheyletiellamijten zijn besmettelijk: dieren kunnen gemakkelijk geïnfecteerd raken door contact met andere dieren. Vachtmijten komen voor bij zowel honden als katten, maar ook andere diersoorten kunnen last hebben van vachtmijten. De mijten zijn in principe wel gastheer specifiek, d.w.z. iedere diersoort heeft zijn eigen mijt: Cheyletiella yasguri bij de hond en Cheyletiella blakei bij de kat.  Maar in praktijk zijn de mijten niet zo kieskeurig en kunnen ze ook wel eens de “verkeerde” diersoort infecteren.  Ook kunnen ze de mens tijdelijk infecteren en daarbij irritatie veroorzaken: dit uit zich in rode jeukende bultjes, meestal op de armen en de romp.

Klachten

Sommige dieren lijken helemaal geen last te hebben van de vachtmijt, maar anderen krijgen overmatige schilfering van hun huid, en een wisselende hoeveelheid jeuk.

Hoe vind je vachtmijten?

Cheyletiella mijten zijn ongeveer 0,5 mm groot, en ze zijn soms met het blote oog te zien, vooral als ze bewegen. Om vast te stellen of een dier last heeft van vachtmijten, kan het beste een monster genomen worden met een fijne kam of door een oppervlakkig afkrabsel, of eventueel met behulp van een stukje plakband. Onder de microscoop zijn de mijten dan duidelijk herkenbaar. Eventueel kan ook een stofmonster behulpzaam zijn: met behulp van een stofzuiger wordt dan een grote hoeveelheid haar en schilfers opgevangen. Een parasitologisch laboratorium kan dit monster onderzoeken op mijten en eieren. Dit is de meest betrouwbare methode om Cheyletiella mijten te vinden.

Behandeling

Vachtmijten zijn te behandelen met diverse producten die gebruikt worden voor vlooienbestrijding, o.a. selamectine. De behandeling moet tijdig herhaald worden om herbesmetting te voorkómen. Omdat het een infectieuze aandoening is, moeten ook de contactdieren behandeld worden. Het is ook aan te bevelen om de leefomgeving van het geïnfecteerde dier grondig te reinigen. Contactpersonen hoeven niet behandeld te worden: hun klachten verdwijnen gelukkig vanzelf!

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten