Voetverzorging bij de hond

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe belangrijk de voeten van uw hond zijn? Ze zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om op te lopen, maar ze hebben nog veel meer functies.

De voeten van uw hond hebben namelijk ook de volgende functies:

  • als schokdemper om de botten en gewrichten beschermen tegen schokken
  • ze maken het mogelijk om te lopen bij extreme weersomstandigheden en op een ruwe ondergrond
  • ze beschermen het diepere weefsel van de poten tegen beschadiging.

Reden genoeg dus om goed voor de voeten van uw hond te zorgen.

10 tips voor voetverzorging van uw hond

Met deze 10 tips zorgt u ervoor dat de voeten van uw hond al deze belangrijke functies kunnen blijven uitoefenen:

  • Pedicure: Hou de nagels kort. Ze moeten net (niet) de grond raken als je hond loopt. Als u de nagels hoort tikken tegen de grond, is het tijd om ze te (laten) knippen.
  • Voorkom klitten: Kam de haren rondom en tussen de tenen regelmatig zodat er geen klitten ontstaan. Knip zo nodig te lang haar weg.
  • Controleer regelmatig tussen alle teentjes: Er kunnen zich makkelijk vreemde voorwerpen tussen de tenen nestelen: grasaren, steentjes, kleine stukjes glas, etc. Ze geven ongemak en kunnen zelfs ernstige klachten veroorzaken. Verwijder ze voorzichtig, eventueel met een pincet.
  • Voorkom uitdrogen van de voetzolen: Voetzolen kunnen gemakkelijk uitdrogen; dan ontstaan er pijnlijke kloven en wonden. Gebruik een product, speciaal voor honden, om de voetzolen hiertegen te beschermenbijvoorbeeld een spot-on. Gebruik geen producten die bedoeld zijn voor mensen, want die kunnen de huid van de zooltjes te zacht maken.
  • Diepe voetmassage: Een voetmassage stimuleert de doorbloeding en werkt ontspannend. Begin met het masseren van de voetzolen en ga daarna door met de ruimte tussen de tenen. Uw hond zal er u dankbaar voor zijn en het is leuk om te doen!
  • Bouw beweging langzaam op: Gaat u met uw hond trainen, bouw het dan langzaam op. Als “ongetrainde” voetzolen plotseling sterk belast worden, kunnen ze te snel sllijten en beschadigd raken, zeker als u over oneffen terrein loopt.
  • Eerste hulp bij ongelukken: Honden kunnen makkelijk een wondje in hun voet krijgen, bv. doordat ze in glas zijn gestapt. Kleine, ondiepe wondjes kunt u zelf behandelen door het te ontsmetten en tijdelijk te beschermen met een verbandje. Ga voor diepere wonden altijd naar de dierenarts.
  • Zomerongemakken: Heeft u wel eens op een gloeiend hete stoep of strand gestaan met blote voeten? Dan weet u hoe dat voelt. Doe dit ook uw hond niet aan en vermijd dit soort ondergrond als het erg warm is. Is het toch mis gegaan, dan kunt u dat zien aan blaren, losse huidflapjes, en rode vlekken. Ga hiermee naar uw dierenarts om het te laten behandelen.
  • Wintertips: De winter stelt speciale eisen aan de voetjes van uw hond. Zie hiervoor onze wintertips.
  • Voorkom ongelukken: Vermijd verwonding van de voeten door geen scherpe voorwerpen in huis en tuin te laten slingeren. Wees altijd op uw hoede voor plaatsen waar gebroken glas etc. ligt. Als vuistregel geldt: als u er zelf niet blootsvoets op zou willen lopen, wil uw hond dat liever ook niet!
Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten