Zenuwblock tijdens narcose

Bij mensen wordt deze techniek veel gebruikt, maar bij dieren is het helaas nog niet zo bekend. Inmiddels hebben wij bij zo'n 500 honden en katten een orthopedische operatie uitgevoerd met deze manier van pijnstilling. Een mooie innovatie met heel veel voordelen voor de patiënt.
 

Hoe werkt zenuwblock?

Bij deze manier van pijnstilling spuiten we een heel klein beetje verdoving vloeistof dichtbij en rond een zenuw. Met een elektrode en een elektrisch pulsje bepalen we eerst zeer nauwkeurig de plaats van de zenuw. 

De chirurg brengt met behulp van zijn anatomische kennis de naald zo dicht mogelijk bij een zenuw. Daarna kan hij met de elektrode van de naald de locatie van de zenuw heel precies bepalen. Als de chirurg zeker is dat de naald dicht bij de zenuw ligt dan spuit hij een lokale verdovingsvloeistof in.


de chirurg brengt een naaldje dicht bij de zenuw die verdoofd gaat worden.


met een elektrode controleert de chirurg of de naald dicht bij de zenuw is, daarna wordt een klein beetje verdovingsvloeistof ingespoten.


Na het aanbrengen van deze verdoving wordt het 'signaal' van de pijn verder in de zenuw niet door gebracht en is het been geheel gevoelloos.

Daardoor heeft de hond of kat zeker 12 tot 14 uur geen pijn in de geopereerde poot. Naast de pijnprikkels blokkeert de verdoving ook de sturende functie van de zenuwen naar de spier. Daardoor kan het dier de poot tijdelijk niet bewegen. 
 

Waarom zenuwblock?

Een zenuwblock geeft een veel betere pijnstilling na de operatie. Dit is objectief gemeten in een onderzoek met 60 honden met drie verschillende manieren van anesthesie. Hieruit bleek dat een zenuwblock aantoonbaar fijner is voor de patiënt dan de algehele verdoving die vaak gegeven wordt. Dit zien we doordat bij pijn bepaalde stoffen in het bloed te vinden zijn - biomarkers - en dat die veel lager zijn na zo'n anesthesie dan bijvoorbeeld na een narcose met opiaten.
 
Een tweede reden is dat we met een zenuwblock als pijnstiller veel minder andere narcosemiddelen hoeven geven. Een zenuwblock is geen slaapmiddel, dus dat geven we er nog bij natuurlijk, maar daarvan hebben we een veel lagere dosering nodig. Fijn voor de patiënt omdat hij hiermee minder vervelende stoffen nodig heeft én omdat hij hierdoor sneller en prettiger wakker wordt na de operatie.
 

Welk gebied kan je verdoven met een zenuwblock?

Overal waar zenuwen lopen en ze opgespoord kunnen worden kan je een zenuwblokkade uitvoeren en dan is het gebied waar de zenuw normaal naar toe loopt verdoofd. Het is dus mogelijk met een zenuw block een knie te opereren maar ook een elleboog en een pols.

Ook in de mond is het een veel gebruikte methode. Een goed voorbeeld daarvan kennen we bijna allemaal en dat is namelijk de verdoving die we zelf krijgen bij de tandarts.
 

Wanneer géén zenuwblock?

Bij elke zenuw loopt altijd een adertje en een slagadertje. Daardoor bestaat de kans dat we die aanprikken bij het aanbrengen van het zenuwblock. Als dat gebeurt zien we dit in het slangetje dat aan de naald zit en dan geven we geen zenuwblock. Immers het in een bloedvat spruiten van lokale verdovingsvloeistof kan gevaarlijk zijn voor de hond of kat. Zeker voor de kat is het extra belangrijk dat dit niet gebeurt, daarvoor kan dit zelfs dodelijk zijn.

Verder is ook de plaats van de operatie van belang bij een zenuwblok. Zo is het voor operaties van de heup en schouder veel moeilijker om met een zenuw block te werken. En dat doen wij bij het MCD dan ook niet.
 

Krijgen alle dieren een zenuwblock?

Of een hond of kat een zenuwblock krijgt hangt af van de operatie die we uitvoeren. De techniek kan op allerlei manieren worden ingezet bij operaties beneden de schouder en beneden de heup. We gebruiken de methode met name voor operaties in poten.

In feite kunnen alle dieren groot of klein een zenuw block krijgen. Er zijn veel verschillende maten van naalden en dus maakt het niet uit hoe groot een hond of kat is.

Deel deze pagina