Zwarte ontlasting

Zwarte ontlasting is meestal niet helemaal zwart, maar donkergroen of donkerrood. Door een beetje ontlasting op een papiertje te smeren, kan je zien of het groen of rood is:

  • Zwart-groene ontlasting is normaal.
  • Zwart-rode diarree met een typische penetrante geur kan wijzen op een inwendige bloeding. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Parvo of kattenziekte

Deze virussen veroorzaken een ernstige maagdarmontsteking met bloed verlies. De hond of kat is ernstig ziek, heen zwarte diarree en koorts.

Er bestaan geen medicijnen om deze virussen te doden. De patiënt zal zelf het virus moeten overwinnen. De behandeling richt zich op het zo goed mogelijk ondersteunen van de patiënt.

Het parvo– en kattenziektevirus zijn zeer ongevoelig voor desinfectie. Om andere patiënten te beschermen, worden de dieren in Quarantaine verpleegt

Shock

Ernstig zieke honden en katten kunnen een dusdanig slechte doorbloeding van de darmen krijgen, dat ze zwarte ontlasting krijgen.

De behandeling bestaat uit het opsporen en wegnemen van de oorzaak van de problemen en het ondersteunen van de patiënt.

Hemorrhagische gastro-enteritis (HGE)

Honden met een ernstige maagdarmontsteking kunnen zwarte ontlasting krijgen.

Bij de meeste honden die een hemorrhagische (bloederige) gastro-enteritis (maag-darmontsteking) ontwikkelen, komt de ziekte als een donderslag bij heldere hemel. De hond was gezond en is binnen enkele uren ernstig ziek. De hond komt niet meer overeind en produceert een sterk riekende waterdunne (zwarte of roodgekleurde) diarree.

Bij bloedonderzoek valt op dat de hond is ingedroogd (hoge Ht, veel rode bloedcellen). De hond ontwikkelt hierna een forse bloedarmoede en de eiwitconcentraties in het bloed dalen gevaarlijk.

Zonder een intensieve behandeling zal een hond snel komen te overlijden. Met een intensieve behandeling herstellen de meeste honden na één tot anderhalve week volledig.

Maagzweren, poliepen, tumoren 

Maag- en darmzweren of -tumoren kunnen soms hard bloeden.
In sommige gevallen is  een spoedoperatie nodig om het afwijkend stuk maag of darm te verwijderen.

Poliepen in de endeldarm geven geen zwarte ontlasting, maar vers bloed op de ontlasting. Veel oudere honden hebben goedaardige (niet-bloedende) poliepen in de mag.

Stollingsstoornissen, muizen- en rattengif 

Dieren met een stollingsstoornis, bijvoorbeeld omdat ze muizen- of rattengif hebben gegeten, kunnen overal bloed verliezen waaronder in het maagdarmkanaal.

Uw hond/kat heeft mogelijk ook bloedingen in de mond of op het oogwit.

Lees niet verder, bel met spoed een dierenarts. Een snelle en gerichte behandeling kan het leven van uw huisdier redden.

Bij het MCD is 24/7 een dierenarts aanwezig

Lees verder
Deel deze pagina
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp
Onze receptionisten staan je graag te woord
Gerelateerde berichten